19 iunie 13:15
Un studiu arată că 4,3% din salatele ambalate conțin Toxoplasma gondii, parazitul care cauzează toxoplasmoza, având un risc mai mare în România
Emese Grancsa

Sănătate
unsplash.com
Un studiu publicat în Eurosurveillance a descoperit că 4,3% dintre salatele ambalate conțin Toxoplasma gondii, cu rate mai ridicate în România și Lituania, depășind 10%. Toxoplasmoza, periculoasă pentru femeile însărcinate și persoanele cu imunitate slăbită, se transmite prin alimente contaminate. Parazitul detectat era viabil, subliniind nevoia de igienă strictă în producție. Recomandările includ intensificarea controalelor și spălarea legumelor etichetate 'gata de consum'. Studiul, realizat între 2021-2022, oferă informații esențiale pentru sănătatea publică.
SURSE

Alertă alimentară: România, lider la contaminarea salatelor gata de consum. Toxoplasmoza din supermarketuri

România, pe primul loc în UE la salatele gata de consum din supermarketuri infectate cu Toxoplasma gondii. Amestecurile cele mai periculoase

Salatele gata preparate din supermarketuri, contaminate cu un parazit extrem de periculos

Una din 25 de salate la pungă conține parazitul toxoplasmozei, arată un studiu european