icon

Rămâi conectat la știrile care contează, fii primul care află! Notificările sunt selectate de redacție pentru știrile cu adevărat importante!

Nu, mulțumesc
Mă abonez
search icon
search icon
Flag Arrow Down
Română
Română
Magyar
Magyar
English
English
Français
Français
Deutsch
Deutsch
Italiano
Italiano
Español
Español
Русский
Русский
日本語
日本語
中国人
中国人

Modifică limba

arrow down
  • Română
    Română
  • Magyar
    Magyar
  • English
    English
  • Français
    Français
  • Deutsch
    Deutsch
  • Italiano
    Italiano
  • Español
    Español
  • Русский
    Русский
  • 日本語
    日本語
  • 中国人
    中国人
Secțiuni
  • Ultima oră
  • Exclusiv
  • Sondaje INSCOP
  • Podcast
  • Diaspora
  • Republica Moldova
  • Politică
  • Economie
  • Actualitate
  • Internațional
  • Sport
  • Sănătate
  • Educație
  • Știință IT&C
  • Arte & Lifestyle
  • Opinii
  • Alegeri 2025
  • Mediu
Despre Noi
Contact
Politică de confidențialitate
Termeni și condiții
Parcurge rapid sumarul știrilor și vezi cum sunt tratate în diferite publicații!
  • Ultima oră
  • Exclusiv
    • Sondaje INSCOP
    • Podcast
    • Diaspora
    • Republica Moldova
    • Politică
    • Economie
    • Actualitate
    • Internațional
    • Sport
    • Sănătate
    • Educație
    • Știință IT&C
    • Arte & Lifestyle
    • Opinii
    • Alegeri 2025
    • Mediu
136 știri noi în ultimele 24 de ore
  1. Acasă
  2. Sănătate
marți 16:09

INSP subliniază importanța testării cărnii de porc pentru prevenirea trichinelozei, o infecție periculoasă care poate apărea din consumul de carne gătită insuficient

Radu Burcă
whatsapp
facebook
linkedin
x
copy-link copy-link
main event image
Sănătate
Foto: pixabay.com
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a subliniat, în contextul sacrificării porcilor pentru Crăciun, importanța testării cărnii pentru prevenirea trichinelozei. Această infecție este cauzată de parazitul Trichinella și poate fi contractată prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită. Rata mortalității în cazurile severe este de 5%, chiar și cu tratament. INSP recomandă procesarea corectă a cărnii, verificarea trichineloscopică și păstrarea la temperaturi adecvate. Cele mai mari riscuri de infectare provin din carnea porcilor crescuți în gospodării, care nu sunt supuși inspecției veterinare. În 2024, România a înregistrat 57 de cazuri de trichineloză, de două ori mai multe decât în 2023. INSP recomandă achiziționarea de carne din surse avizate, gătirea completă a cărnii și curățarea ustensilelor. Simptomele trichinelozei pot varia, iar complicațiile pot apărea rapid, fiind necesară prezentarea la medic în caz de simptome severe.

Surse

sursa imagine
Agerpres
INSP subliniază importanța testării cărnii de la animalele sacrificate în gospodării
DSPTR
COMUNICAT DE PRESA – INFORMARE DESPRE TRICHINELOZĂ – Decembrie 2025

ȘTIRI PE ACELEAȘI SUBIECTE

event image
Actualitate
ANSVSA semnalează riscuri ridicate de focare de boli la animale în România, solicitând respectarea regulilor sanitar-veterinare pentru prevenire
app preview
Feed personalizat de știri, căutare cu Inteligență Artificială și notificări într-o experiență mai interactivă.
app preview app preview
dsp carne de porc carne gătit boala trichineloza

Recomandările redacției

main event image Play button
acum 4 ore
Podcast

Remus Ștefureac la podcastul “A doua opinie”: „În România, datele arată acumularea unei tensiuni sociale"

main event image Play button
acum 7 ore
Podcast

Podcast. Nicu Ilie, Revistacultura.ro: contrar impresiei generale, cifrele arată că în România se citește mai mult față de acum 20 de ani

app preview
Feed personalizat de știri, căutare cu Inteligență Artificială și notificări într-o experiență mai interactivă.
app preview
app store badge google play badge
  • Ultima oră
  • Exclusiv
  • Sondaje INSCOP
  • Podcast
  • Diaspora
  • Republica Moldova
  • Politică
  • Economie
  • Actualitate
  • Internațional
  • Sport
  • Sănătate
  • Educație
  • Știință IT&C
  • Arte & Lifestyle
  • Opinii
  • Alegeri 2025
  • Mediu
  • Despre Noi
  • Contact
Politică de confidențialitate
Politica de cookies
Termeni și condiții
Licențe open source
Toate drepturile rezervate Strategic Media Team SRL

Tehnologie in parteneriat cu

anpc-sal anpc-sol