Criza ouălor în România a dus la imposibilitatea vânzării a jumătate din producția internă, deoarece fermele nu respectă criteriile de bunăstare pentru găini. Aceasta a condus la creșterea prețurilor și la o ofertă limitată în magazine. În primele șapte luni ale anului, fermierii români au exportat peste 600 de milioane de ouă, reprezentând 40% din producție, către piețele din Franța, Belgia, Olanda, Germania și Italia, unde se confruntă cu o criză de ouă din cauza gripei aviare. Prețurile externe sunt cu 25% mai avantajoase decât cele interne, determinând fermierii să opteze pentru export. În România, rafturile sunt mai goale, iar ouăle disponibile sunt mai scumpe. Majoritatea ouălor din fermele românești sunt de tip COD 3, provenind de la găini crescute în baterii, care nu se mai comercializează începând de anul acesta. Deși România are un grad de autosuficiență de 120%, problemele cu stocurile persistă, iar consumatorii se pot confrunta cu lipsuri temporare.
joi 20:34
Actualitate
Foto pexels.com